Wednesday, April 4, 2012

(30) ICU 4


Padanlah Bandi rambutnya nampak kian memutih harini....lebih putih dari biasa....berkilat-kilat macam cermin. Rupa-rupanya credit card asik decline, tak habis-habis dari semalam. Bila ada procedure tambahan dan bilangan hari di ICU bertambah maka perlu ada tambahan cagaran.Lagipun masuk OTmenjadi sampai 2 kali.Ada tambahan procedure ballon lagik.Maybank platinum credit limit dapat less 100k?? Tu pun dah increase credit limit   Doyit dah masuk(terima kasih pada hamba-hamba Allah yang menanam saham akhirat.)...Jazaaaakumullah..khairan katheeeerraaaaaaaaaa ..sudah extra lagikkk..untuk ditambah credit limit-debit lagik...Tak munasarawaaakkk......


Balik ni pun, jangan siapa tegur kalau rambut Mimie turut bertambah putih. Dahlah Left Hand Drive, boleh biul kepala sekejap. Kedai makan halal pun bukan dekat-dekat. Zabihah dah jadi senjatanya tiap masa...Mujur tenet tak jadi masaalah di sini. Kalau di 'silicon valley' , tenet free memanjang. 24-7.Kat sepital,kedai mana2 pun, tenet laju toksah nak habaq bak angg.Mimie kena carik tempat makan untuk kami. Dia dah pro dengan Traffic Law California. "Stop rolling ( Haa??...), yield( apa kebender  yield tu..), no turn on red (pulak daaah....), stop, 3 sec on each stop( siap kira lagi...one,rende, mune..)...Dah banyak kali TGUH puji....memanjanggg kena puji...pemandu berhemahlah...cepat cam jalan laa....That's our pilot... Mimie aka Che'Mie


Ballin macam biasa- terkejar ke sana sini, tak cukup tidur.Multi tasking.24/7 on call, answering every hospital call.Most of the time 'pembantu tukang masak impot'..tukang potong itu ini, basuh itu ini, sedia itu ini....Tak pernah merungut atau bersungut...

Mama- of course emotionally have  to stay strong for everyone.Juga berjaga seperti kami.Juga penat perlu rehat.Sebab tu kami rajin buat lawak...bagi dia 'cool down ' sikit.


Wacheda pulak??..?...hmmmmm...mmmmm.Lepas balik tanahair nanti ..Mintak tolong jangan tegur Wacheda gemuk ke, tembun ke.." Awat berisi sangat.".....".awat tembam sangattt."....atau apa-apa yang sewaktu dengannnya...Isu sensitipppp. ( Dekna dan Awe mesti suka gileerrr kenyattan ni) Makan apa haaa di sana??? Makan trekta !!! Wacheda dah  jawabkan siang-siang sekarang..(Ini Dekna mesti lagi suka).Diam –diam sudaaaahh....Have you ever heard..' Never trust a skinny cook'.....So...the gemukker the cook......(sambung sendiri laaa..)


Tengahari tadi  saudara Faisal (bakal Dr of philosophy di bidangnya) belanja kami makan. Beli makanan dan makan di opis tempat kerjanya di Oracle.Masih muda belia,'cream of the cream',otak pun lebih daripada tempurung kepalanya( bukan macam sesetengah kita, otak pun ada sebelah saja- tak penuh pun satu tempurung kepala- hik..hik..hik....melawak jer...jangan maree), pembelajarannya disini pun atas biasiswa Agong (dat's why he's considered 'cream of the cream'. Tapi 'humble' nya .Subhaanallahh... pertuturannya teratur penuh sopan,merendah diri, nada dan tonasi tidak menampakkan benih riak biarpun setoet.(boleh korang imagine tak??)

Sahabat kita Encik Q(bukan nama sebenar-atas permintaannya) yang terbang ribu riban batu juga telah kembali ke tanahair malam ini.Menunggu bersama-sama kami sepanjang tempoh pembedahan, dan hadir menziarah TGUH tiap kali kami datang.Terlentok letih bersama-sama.Main hantam makan apa saja yang orang bawakkan bersama-sama kami. Terima Kasih. Allah bless u bro..(cakap omputih pulaaak) Encik Q ni, boleh dikatakan orang penting la, di Mesia nuun....(oppss tak boleh cerita banya-banyak, takut kena sound)

OK...berita terkini TGUH..

Malam ini TGUH bertambah baik perkembangannya.
Menurut Viviene(Jururawat yang menjaga TGUH- setiap pesakit sorang nurse saja yang jaga, harini nurse lain bukan yang semalam).. perkembangan TGUH  sangat baik.,TGUH sudah boleh bernafas sendiri dan medically  intubasi (tube pernafasan dalam rongga tekaknya)sudah boleh dibuka  tetapi memandangkan esok ada pembedahan lagi ( buang ballon dan jahit cabang peha) maka masih perlu disimpan. Sian TGUH banyak kali mengisyratkan sakit di tempat pembedahan bila ditanya, kerana telah lebih banyak sedar sekarang.Jadi, daripada 2 kali intubasi, baik ditinggalkan tube ternganga di situ(menurut dr)..Moga Allah Yang Maha Pengasih lagi Penyanyang...sudi menganugerahkan kerehatan buat TGUH dan mampu menanggung sakit terutama disaat2 ini dan ketidakselesaan tiub yang tersengkang di tenggorokannya.

Tadi, Ms Viviene bertanya salah seorang kami " Mr. Din must be a very important person...huh??  dan Encik Q(bukan nama sebenar) menjawab persoalan itu dengan pertanyaan.."What makes you say so.." Jawab Viviene..(translate lah ..senang sikit...kang Mak Njang payah nak paham, sian Dik Bee nak mengexplain).Kata Viviene." Bukan senang nak dapat appointment dengan Mr Robert Robbin, apatah lagi nak mendapat pembedahan air tangan Mr Robert Robbin sendiri, lagipun cara beliau mengambil berat,..ini mesti orang penting .Sebagai Ketua Kardiotorasik..masanya terpaksa dibahagikan dengan tugas administratif. Beliau cuma mengendalikan kes-kes istimewa...Alhamdulilllaaahh...jika TGUH diklasifikasikan sebagai kes istimewa...istimewa kes dan istimewa orangnya...

Tiap saat mulut TGUH kami lihat terkumat-kamit(walaupun matanya tertutup)..." Tengok tuu...zikir agaknyaa..."kata Dr. Azlin...Walaupun kami cuma dibenarkan 2 orang pada sekali masuk, tapi semua dengan cerita yang sama. Tak pecaya, cuba tanya Encik Q (Eh ..lupa pulak...bukan  nama sebenar..)Malam ini Shafinaz dan Aziz turut hadir di hospital. 2 orang koperat yang sibuk bagai nak rak ni pun tetap mencuri masa , mana yang terdaya menjengah kami dan menziarah TGUH.Semoga Allah menulis amal soleh bagi setiap bakti mereka.

Kami maklum TGUH beberapa perkara, bercerita... walaupun matanya tertutup.
Ada kalanya air matanya menitis...Adeeehh...ini yang tak tahannn nihh....(kebanjiranullazi laaagikk)

Wajahnya seperti orang tidur, tidak bengkak, pucat , kuning dan sebagainya.... (Ma'af wacheda tidak berhasrat hantar gambar close-up TGUH dalam ICU, kerana masih curiga terhadap parasit yang suka hijack dan tepek sana sini tanpa perasaan)

Alhamdulillaaahh...perkembangan yang baik..... Moga kita semua masih belum jemu memanjatkan doa untuknya......


Wacheda
12.57malam(tuan-tuan puan-puan...ini maknanya malam ya....dan lepas ni.... my zen time,don truut...truut my hp aaaa)

(29) ICU3

Pagi ini , setelah mendapat lampu hijau untuk menziarah.... tanpa lengah....zasss..

Alhamdulillaaahhh...thummal hamdulillaaahh....thummalhamdulillaaaahhh..

TGUH separuh sedar hari ini. Bila di seru namanya sudah boleh membuka matanya..
Boleh menggerakkan sebahagian anggota.
It is still considered 'miracle' TGUH sedar awal- jururawat kata...'considering his age, long haul operation, 5th opening, complicated and lots of blood loss'..He is a fighter... 
and I answer  " I bet he is...and that's the power of prayer...from him and from each of us

Darah telah naik dan kembali ke normal, tidak perlu ditambah darah lagi.Sejumlah 8pt seperti yang dimaklumkan semalam.
Dehidrasi masih belum pulih sepenuhnya, masih dalam koreksi.
Pembedahan cabang peha untuk membuang ballon yang dijangka hari ini tidak dapat diteruskan kerana masih perlu untuk jantung yang masih lemah.
Jangkanya esok kembali ke OT untuk membuang ballon, jika jantung telah sekuat harimau.

Tekanan darah dan tanda vital lain semakin menormal.

Terima Kasih atas doa semua....


Harap jangan dicopy paste gambar sewenang-wenang: Ini untuk tuan-tuan disini sahaja.Wacheda tahu bila bole post, dan bila tak boleh post, so....jangan nak mintak lebih-lebih.(kepada yang tak berhenti-henti tanpa penat lelah asik-asik minta dipost gambar ).
 
Wacheda sendiri , berpengalaman di ICU dan tidak membenarkan sesiap ambil gambar ketika tengah teruk macam mayat hidup.dan Wacheda tahu apa yang TGUH izin dan tidak .Biasanya jika ada yang kontroversi wacheda akan minta izin TGUH dan sesiapa yang terlibat. 
 
Wacheda sendiri memang teramat marah jika gambar yang  kita tidak ingin kongsi dengan sesiapa dimuat turun tanpa belas ihsan dan perasaan dan ditepek untuk tontonan umum apalagi di fesbuk, tak kira la gambar lama ke , gambar kawin ke ,gambar apa ke.Sebab itu izin memain peranan... izin...izin...izin... u got me ..."IZIN'....Kalau nak tepek...tepek gambar sendiri yang tak melibatkan orang lain...
 
entry by wacheda, posted by cikTT
watermark by : cikTT

(28) ICU 2

Buat yang menghantar sms dan pm bertalu-talu kepada wacheda sejak jam 3pagi ,4pagi 5pagi. bertanyakan "Kenapa tak ada update lagi"..." Kenapa senyap saja"..: Any update"..." how' TGUH"
Jawabannya.

1)Bawak-bawaklah tengok time difference Dik Oiii, posting Wacheda semalam terakhir jam 12malam waktu sini. For goodnes sake...!! Henpon bunyi sepanjang malam, nak off takut ada emergency.SMS la..call la....Kot ya pu ,sini pun ada siang...
2)ICU bukan boleh masuk suka hati mak bapak kita, 
3) Kami sentiasa menunggu update jururawat terbabit jika dibenarkan melawat,kdg2 mereka ada procedure dan tak benarkan kami masuk, macam semalam 2 jam menunggu.
4)Izinkan juga kami melepas lelah-last night we were both physically and emotionally drained... Subhaanallahh... I still don't get it when some are still being pushy as ever, not all of you...some...only some.and I am not intending that some people to ruin the rest.The rest are simply awesome !! Thank to those few..

(Sori : Dah cakap omputeh separuh2..kira OK lagi la tu...kalu dah omputeh sepenuhnya....itu dah kira cite lain dahhh....)
 
wacheda,
Menlo Park 
 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space